Haveplanlægning for begyndere

af | sep 17, 2020 | 0 Kommentarer

Hvorfor skal du arbejde med din have? Du får forbindelse til naturen, selvforsynende med egne grøntsager og du kan få en smuk udsigt. Ok måske er jeg partisk, men der er så mange fordele ved at arbejde i ens have. 

Eksempelvis, vidste du at havearbejder reducerer risikoen for demens med 36 % eller at havearbejde reducer stress niveauerne og det har en vidunderlig påvirkning af krop og sind og jeg kan ikke anbefale det nok.

Men nu undrer du dig sandsynligvis over, hvordan du kommer i gang med din egen have bare rolig jeg skal nok guide dig.

Find ud af hvad du faktisk har tid til
Jeg drømmer om en enorm Bornholm have størrelse fyldt med grøntsager, blomster, ænder, køer, svin, majs og meget mere. Men jeg har ikke tid til at tage mig af den. Der er andre ting, jeg vil gøre, som at læse eller male, have middag med mine venner.

Den første ting, du skal overveje er, hvad du rent faktisk vil vande, luge, pleje dagligt. Der er ikke noget forkert eller rigtigt svar her. Du vælger, hvad der er rigtigt for dig. Dette kan være en stor køkkenhave eller et par potter med urter.

Start med at finde ud af hvad du vil dyrke i din have.

Hvad mad vil du selv dyrke (være selvforsynet) Hvilken slags mad spiser du? Hvis du ikke kan lide tomater, skal du ikke dyrke tomater. Hvis chili er for stærk, skal du ikke dyrke chili.

Vil du ikke have besværet med at dyrke frugt og grøntsager? Fokusere på at lave en smuk have. En smuk have er nøjagtigt som det lyder, flot og skøn, med masser af blomster, forskellige type planter og alt hvad der kan gøre dig glad at se på. Selvfølgelig hjælper det kosmetiske også med bier, sommerfugle, møl og flere vilde venner.

Du kan også vælge at have kombination af grøntsager, blomster og planter start med at lave en liste over alt, hvad du er interesseret i at dyrke og start derfra.

Hvad har du plads til

Hvor stor er din have? Har du plads til plante 300 blomster eller måske kun 30?

En stor have er 1000m2 og derover, her kan du havde dyr som ænder, kaniner osv. Du vil også have plads til en større ”madproduktion” og mulighed for at have ekstra grøntsager du kan sælge.

En lille have er mellem 500m2 og 999m2 der er mulighed for blomster og grønsager, men også kyllinger eller ænder hvis du eks. vil have frisk æg hver morgen.

En terrassehave findes normalt i lejligheder i forskellige størrelser. Den er begrænset på plads, men hyggeligt med en lille terrassehave. Det giver mulighed for bevægelse, frihed og det har den fordelen at du kan tage den med, hvis du flytter til et nyt sted.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Pin It on Pinterest

Share This